TOP-Cut. Freze universale

TOP-Cut sunt freze universale din carbură, care pot fi utilizate în aproape toate materialele cu diferite strategii de frezare datorită proprietăților lor geometrice speciale.

Caracteristici:

 • unghiul elicei variabil;
 • diametrul  miezului conic;
 • acoperire de înaltă performanță;
 • opțional cu răcire internă.

Frezele TOP-Cut acoperă o gamă largă de scule, de la freze cu doi dinți (Z=2) până la freze de finisare cu mulți dinți, freze de performanță, ce permit frezare la adâncimi de 6xD. 

Avem freze disponibile cu diferite raze la colț (până la 10 dimensiuni pe diametru).  

TOP-Cut. Freze universale pentru matrițerie

Frezele sferice și torice FRANKEN TOP-Cut din carbură sunt special concepute pentru industria de matrițe. Datorită geometriei universale sculele pot fi folosite atât pentru degroșare cât și pentru finisare.

Caracteristici:

 • geometrie universală;
 • lungimi diferite;
 • raze la colț diferite și foarte precise;
 • acoperire de înaltă performanță;
 • potrivite pentru toate grupele de material;
 • potrivite pentru degroșare, finisare și prelucrare cu viteză mare.

End Mills BASE. Freze de înaltă performanță pentru aplicații specifice materialelor.

FRANKEN a dezvoltat o familie de freze universale de înaltă performanţă pentru aplicaţii specifice în diferite grupe de materiale, numită End MillsBASE. 

Frezele de carbură End Mills “Base” se împart în:

Frezele Multi-Cut “Base” – sunt scule de degroşare de înaltă performanţă pentru aplicaţii de îndepărtări volume mari de materiale în oţeluri slab şi înalt aliate. Întreaga lungime a muchiei de tăiere poate fi utilizată pe deplin.

Frezele TiNox-Cut “Base” – sunt scule concepute pentru a satisface cerinţele speciale privind prelucrarea oţelurilor inoxidabile şi înalt aliate. Acestea pot fi utilizate atât pentru operaţiuni de degroşare cât şi de finisare. Utilizarea ultimelor acoperiri (TIN/TIALN) în combinație cu o carbură de înaltă performanță face posibilă – în funcție de procedeul de frezare – utilizarea acestora şi pentru prelucrarea uscată. 

Frezele Hard-Cut “Base” –  sunt potrivite pentru degroşare şi finisare în oţeluri călite până la 63 HRC. Acestea oferă performanţe fără precedent în frezare, datorită noii geometrii dezvoltate în combinaţie cu carbura extrem de rezistentă la uzură şi a acoperirii foarte rezistentă la oxidare. Sculele sunt prevăzute cu o teşire de protecţie pentru a proteja muchia de tăiere şi a asigura durată maximă de viaţă sculei.

Frezele Alu-Cut “Base” – oferă utilizatorului flexibilitate maximă combinată cu performanţă fără compromisuri în prelucrarea aluminiului. Pe lângă frezele cu colţ, familia de produse este completată cu diferite variante de freze cu rază la colţ.

ALU-Cut. Freze dedicate pentru aluminiu

Această gamă de freze a fost dezvoltată în special pentru prelucrări de tip HPC în aluminiu (îndepărtarea volumelor mari de material într-un timp scurt). 

Datorită calității deosebite ale suprafețelor de tăiere și ale canalelor de șpan, împreună cu o carbură extrem de rezistentă, pot fi indepărtate cantități mari de material cu un grad mare de siguranță al procesului. Aceste freze sunt disponibile în gama de diametre 6 – 25 mm, de asemenea cu cele mai uzuale raze de colț.

MULTI-Cut. Freze de înaltă performanţă pentru degroșare

Construită în 3 lungimi diferite și concepute pentru stabilitate maximă, frezele Multi-Cut deschid calea pentru un nou grad de flexibilitate în frezarea de eboș cu freze din carbură monobloc. Doar cu o singură geometrie, puteți prelucra atât oțelurile tratate până la 42 HRC, fontă, inox, precum și alte materiale precum cuprul, bronzul sau alama.

Se disting următoarele caracteristici:

 • corp din carbură de performanță ridicată; 
 • așchiile rezultate vor fi scurte, ușoare datorită profilului special de „spargător de șpan”; 
 • spațiere dinamică a muchiilor tăietoare pentru o prelucrare lipsită de vibrații; 
 • unghi de degajare neutru, pentru o flexibilitate maximă a aplicațiilor; 
 • contact minim cu așchiile rezultate datorită unui canal de așchii special conceput; 
 • durabilitate extrem de mare datorită geometriei optimizate;
 • adâncimi mari de așchiere datorită gâtuirii cozii.

TINOX-Cut. Prelucrare materiale din inox și materiale speciale

Frezele TINOX-Cut sunt ideale pentru următoarele aplicații:

 • oțel inoxidabil, austenitic și austenitic-feritic, precum și piese turnate din oțel inoxidabil;
 • aliaje speciale cu rezistență la căldură ridicată pe bază de fier, nichel și cobalt;
 • titan și aliaje de titan.

Seria de freze TiNox este alcătuită din următoarele scule de carbură și HSS:

 • freze din carbură pentru operații de degroșare, semi-finisare și finisare;
 • freze din carbură „Base” pentru operații de degroșare și finisare;
 • freze din carbură pentu aplicații de nișă;
 • freze din carbură pentu frezare trohoidală;
 • freze din carbură tip „N-Wave” pentru aplicații de degroșare;
 • freze din HSS tip „N-Wave” pentru aplicații de degroșare;
 • freze din HSS pentru aplicații de degroșare;
 • freze din HSS pentru aplicații de finisare.

HARD-Cut. Freze de înaltă performanţă pentru materiale greu așchiabile

Multe componente utilizate în fabricarea de unelte și matrițe sunt tratate termic pentru a îmbunătăți caracteristicile acestora. Prelucrarea acestor materiale tratate termic necesită performanțe ridicate. FRANKEN a introdus în programul Hard-Cut scule speciale pentru aceste operațiuni de prelucrare, care pot prelucra materiale cu o duritate de 44-66 HRC.

Sculele din programul Hard-Cut se caracterizează printr-un design robust, cu un diametru central mărit și un număr mare de dinți. Acest design garantează o prelucrare fiabilă chiar și în oțel călit. Carbura aleasă este foarte rezistentă la uzură și combinat cu acoperirea potrivită face frezele FRANKEN Hard-Cut potrivite pentru prelucrarea materialelor dure.

FIBER-Cut. Freze pentru compozit

Gama de produse FIBER-Cut include toate sculele din carbură pentru prelucrarea materialelor plastice armate cu fibră. Aceste materiale pot fi armate cu fibră de carbon (CFRP), fibră de sticlă (GFRP) sau fibră de aramidă (AFRP) în diferite procente, ceea ce impune cerințe specifice asupra sculelor.

Sculele FIBER-Cut, cu geometrii de scule nou dezvoltate combinate cu un strat de acoperire de înaltă performanță ZR, oferă o soluție economică. Sculele sunt disponibile și cu un strat de acoperire de diamant / ZR pentru creșterea rezistenței la uzură.

Sculele FIBER-Cut sunt utilizate, printre altele, în industria aviatică, industria auto, în sectorul energetic, precum și în domeniile sportului și medical.

CIRCLE-Segment. Freze pentru mașini în 5 axe

Aceste freze permit atât în cazurile de semi-finisare cât şi în cele de finisare paşi mult mai mari decât orice alt tip de freză sferică, reducând astfel semnificativ timpul de prelucrare. 
În cazul acestei scule contactul dintre freză şi piesă se face numai pe o parte a circumferinţei, un aşa numit segment circular, contactul fiind astfel realizat pe nişte raze foarte mari în raport cu diametrele frezelor.
Datorită razei foarte mari a tăişului, frezele „segment de cerc” seamănă din punct de vedere funcţional cu frezele sferice de diametru foarte mare 150-500 mm. Familia conţine 4 forme diferite:

 • butoi;
 • oval;
 • conic;
 • lentilă.

După cum se cunoaşte, raza sculei şi incrementul de pas definesc inălţimea microneregularităţilor (rugozitatea teoretică). Astfel, cu frezele „segment de cerc” se poate obţine o rugozitate teoretică mult mai bună a suprafeţei la acelaşi increment de pas decât cu frezele sferice. Sau dacă se lucrează cu aceeaşi înălţime a microneregularităţii se obţine un increment de pas mult mai mare, ceea ce înseamnă o reducere semnificativă de timp de execuţie.

TROCHOID. Freze pentru frezarea trochoidală

Frezarea trochoidală este suprapunerea unui traseu circular cu o mișcare liniară. La fel ca și în cazul operațiunilor de finisare, șpanul este îndepărtat din piesa prelucrată cu o adâncime radială redusă și o adâncime axială maximă (2xD până la 5xD). Unghiul de contact mai mic ajută la reducerea căldurii în timpul prelucrării și astfel se poate atinge o durată de viață mai mare a sculelor. 

Cu această strategie de frezare se pot atinge rate ridicate de îndepărtare a materialului chiar și pe mașini cu putere redusă, iar uzura sculelor este mult mai redusă fiind uniform distribuită pe întreaga lungime a flancului.

Pentru a satisface cerințele prelucrării trochoidale, frezele din carbură TROCHOID au caracteristici de vibrații reduse: cum ar fi unghiul elicei variabile și o nouă geometrie a marginii de tăiere. Spărgătorul de șpan reduce semnificativ forța axială și minimizează riscul blocării șpanului în zona de lucru. Noile acoperiri de înaltă performanță și substratul de carbură optim crește performanța sculelor.

TURBINE. Freze pentru palete de turbină

FRANKEN, pionierul în freze cu segment de cerc, completează gama de freze pentru prelucrarea roților și a lamelor turbinei cu noi versiuni, care cuprind dimensiuni noi disponibile cu răcire internă. Designul de degroșare a frezelor cu segment de cerc permite producerea unei toleranțe constante de prelucrare pentru finisare ulterioară, chiar și pe componente complexe și lamele de turbine, renunțând la pre-finisare. Această combinație inovatoare de prelucrare cu degroșare și finisare ulterioară permite economii de timp în operațiile de frezare de până la 50%. În același timp, se obțin îmbunătățiri semnificative ale calității suprafeței, astfel se pot evita finisările ulterioare. 

Există freze conice cu rază la colț și răcire internă noi, care datorită unei geometrii de degroșare combinat cu unghiul elicei variabil duc la vibrații reduse și sunt ideale la frezarea lamei turbinei sau lamei rotorului. Geometria tăișului și acoperirea sculelor sunt adaptate la materiale greu așchiabile, cum ar fi aliajele de titan sau inconel.

Freze cu plăcuțe interschimbabile

Frezele cu plăcuțe interschimbabile au devenit o parte indispensabilă, când vine vorba de producție. Frezele FRANKEN cu plăcuțe oferă o gamă de produse de înaltă performanță, caracterizată prin diversitate și eficiență economică. 

Geometriile speciale de tăiere permit avansuri mari și utilizarea în diverse materiale. Dezvoltările continue ale acoperirilor a permis creșterea performanțelor și, prin urmare regimuri mai intense de prelucrare. Avantajele sculelor:

 • potențial de economisire;
 • carbură diferită pentru aplicații diferite;
 • noi acoperiri dure pentru performanță ridicată;
 • frezele cu plăcuțe interschimbabile vin cu canale de răcire interioare;
 • design special al tăișului.

Freze HSS

Frezele HSS dezvoltate de FRANKEN au următoarele caracteristici:

 • materialul de tăiere PM-Ultra;
 • diametrul miezului conic;
 • acoperire nouă ALCRN;
 • unghiul elicei variabil.

Materialul PM-Ultra este o pulbere metalică HSS dezvoltată special pentru operațiile de prefinisare și finisare. Este vorba despre un oțel cu un amestec special de cobalt și molibden potrivit în aplicații, unde în mod normal se folosește carbura. Are o rezistență excelentă la căldură, ceea ce permite creșterea vitezei de așchiere cu până la 30-50%.

Conicitatea miezului are ca și scop creșterea rigidității sculelor și reducerea deviației radiale în timpul procesului de frezare, îmbunătățind astfel precizia dimensională a pieselor prelucrate.

Acoperirea ALCRN este mai dură și are o rezistență mai mare la oxidare în comparație cu acoperirile convenționale (exemplu TICN), ceea ce crește durata de viață a sculelor.

Unghiul variabil al elicei reduce semnificativ vibrațiile în timpul prelucrării și astfel suprafața prelucrată este net superioară.

Freze micro

Gama de produse FRANKEN Micro conține următoarele freze:

 • Freze din carbură cilindro-frontale;
 • Freze din carbură sferice;
 • Freze din carbură toroidale;
 • Freze sferice cu tăiș CBN;
 • Freze toroidale cu tăiș CBN.

Frezele din carbură sunt disponbile în următoarele mărimi: 2,2xD; 5xD; 10xD, iar diametrul de tăiere între 0,2 și 2 mm. Datorită rezistenței mari la încovoiere radială a carburii, aceste freze rezistă la solicitările radiale ce apar în timpul procesului de prelucrare. 

Frezele CBN sunt disponibile cu lungimi de 1,5xD; 3xD, 4,5xD și o gamă de diametre între 0,3 și 2 mm. Materialul de tăiere CBN are o duritate de până la 3500 HV. Aceste freze dezvoltate în special pentru prelucrarea dură sunt superioare în durată de viață față de cele din carbură.

Freze Dental

FRANKEN oferă un program extins de freze și burghie pentru producția de proteze dentare pe mașinile de frezat utilizând tehnologia CAD/CAM. Sculele au fost optimizate, respectiv nou dezvoltate pentru materialele dentare utilizate în prezent. Materialul de bază, geometria și acoperirea au fost alese în așa fel încât să asigure o durabilitate și stablilitate cât mai mare în timpul procesului. Franken oferă freze pentru următoarele materiale: Cobalt-Crom, Titan, PMMA/PEEK, Ceară, Oxid de zirconiu și ceramică. Frezele sunt compatibile cu mai multe tipuri de mașini, deoarece încercăm să le echipăm cu un inel de oprire corespunzător sistemului. Mai mult decât atât oferim și un dispozitiv pentru fixarea inelelor prin presare.