EMUGE FRANKEN a brevetat un nou procedeu de filetare

 "Punch Tap" revoluționează execuția filetelor

EMUGE FRANKEN, producător de top pentru tehnologia de filetare şi frezare, a brevetat o metodă complet nouă de execuție a filetelor printr-un proces de plonjare și de deformare.

 
Ideea de bază a noii tehnologii a plecat de la premisa că o economie semnificativă de timp se poate obține doar în cazul în care traiectoria sculei va fi scurtată. Astfel, s-a găsit o nouă formă si o nouă cinematică a sculei de filetat, la care scula nu mai urmărește prin mișcările sale traiectoria de-a lungul profilului filetului.
Tarodul are o construcție total diferită față de un tarod convențional de tăiere sau de deformare. Nu are un profil continuu elicoidal, ci numai două munchii active elicoidale, plasate la 180° unul față de cealaltă (figura 1). În partea frontală a sculei, la începutul muchiilor active, se află câte un dinte de străpungere.
 
 
 
 
 Fig. 1: Tarodul "Punch Tap" cu doua muchii active elicoidale.
                       
Procesul de filetare constă în trei pași (figura 2):
- "Punch Tap"-ul plonjează axial în gaură printr-o mișcare ușor elicoidală, dinții de străpungere generând pe periferia găurii două canale elicoidale cu pas mare.
- Când "Punch Tap"-ul ajunge la adâncimea dorită, se rotește cu 180°, timp în care se deplasează în sus cu o jumătate de pas. Prin această mișcare se genererează complet filetul.
- "Punch Tap"- ul se retrage din gaură tot printr-o mișcare ușor elicoidală pe aceleași canale elicoidale, executate la plonjare (figura 3).
 
 
Fig. 2: Ciclul de filetare cu "Punch Tap"

  
Fig. 3: Filetul obtinut cu "Punch Tap".
 
Deci mișcare totală efectuată de "Punch Tap" este: plonjare + rotație cu 180° + retragere.
Procesul durează mai putin de jumătate de secundă în cazul unui filet M6.
Analizând mai de aprope tarodul "Punch Tap" observăm că acesta are o construcție foarte rigidă. Robustețea este o caracteristică necesară deoarece cele două canale sunt exclusiv generate de dinții de străpungere situați în partea frontală a sculei, care în același timp au rolul de a proteja dinții de filetare. Adițional, un cuplu mare este transmis prin scula în timpul rotirii rapide de o jumătate de tură, timp în care se formează filetul.
 
Procesul de filetare cu "Punch Tap" a fost dezvoltat de EMUGE FRANKEN GmbH în colaborare cu AUDI AG și cu ISF (Institute for Machining at the Technical University of Dortmund), unde s-au executat o parte din testele preliminare.
 
O serie de teste executate în diferite materiale, cu diferite regimuri și pe diferite mașini au demonstrat că performanța și rezistența filetului executat cu "Punch Tap" sunt identice cu cel executat prin deformarea conventionala. Încercările s-au extins, de asemenea, pentru diferite diametre de pregăurire, pentru diferite adâncimi și diferite tipuri de ungeri: emulisie, respectiv ungerea minimala (MQL).
După perioda de testare, procesul a fost aprobat pentru implementare în producția de serie la AUDI AG, pentru reperul chiulasă, executată din material AlSi7Mg și AlSi10Mg.
Datorită faptului că axul mașinii execută direct mișcarea necesară tarodului "Punch Tap" și datorită pinderii rigide a tarodului, precizia de poziție a filetelor este foarte mare. Pentru comanda corespunzătoare a mișcărilor necesare ciclului de filetare cu "Punch Tap", firmele Siemens si Heidenhain au integrat, deja aceste cicluri de filetare în echipamantele de comandă numerică ale mașinilor.
 
Datorită avantajelor metodei, și anume, ciclu mai scurt cu 75% față de tăierea sau defomarea convențională, reducerea cosumului de energie și un ciclu de filetare cu turații joase, face ca metoda "Punch Tap" să fie metoda de filetare de viitor in producția de serie. Mai multe informatii la: www.punchtap.com/
 
Evenimente şi noutăţi
Participare la TARGURI 2021!

Emuge-Franken va participa la cele mai importante targuri si expozitii internationale. Folosim aceasta oportunitate nu numai pentru a pastra legatura cu clientii nostri, ci si pentru a aduce la cunostiinta, atat clientilor, cat si celorlalti vizitatori, ultimele noastre dezvoltari tehnice si servicii.

» Citeşte mai mult
Tool Finder Emuge Franken!

Pentru a va imbunatati performantele, Emuge-Franken a dezvoltat un motor de cautare foarte complex, atat pentru tehnologia de frezare, filetare, gaurire cat si fixare.

 

» Citeşte mai mult